2011. nov. 30.

Bonyodalmak sorozata.

Sziasztok! Újra itt. Hogy vagyunk? Ne is kérdezzétek...
Fel vagyunk teljesen forgatva, már annyi információt kaptam hogy azt sem tudom hol áll a fejem... Na de valamennyire most képben vagyunk. Azóta mi minden történt?
Hát most leírom nektek.


Sikerült az utolsó pillanatban , a fellebbezés beadásának időpontja előtt megkeresni egy ügyvédet hogy kikérjük a véleményét és hogy megírjuk a fellebbezést.
Ezidáig munkát kerestek, vagy neki vagy nekem, de sajnos itt Borsod megyében nagyon rossz a helyzet és egyszerűen nincs munka.
Úgy indultunk az ügyvédhez hogy a fellebbezésben csak pénzt tudunk emelni, maximum 800ezer Ft-ot tudunk igazolni, de mást sajnos nem.


Ő (aki előtt le a kalappal és ezúton is nagyon köszönjük a fáradozását) a következőket mondta nekünk :
Tehát hogy másoknak is segítsek, elmagyarázom hogy is van ez.
Kétféle tartózkodási kártyát lehet igényelni.


Az egyik fajta ami "Családegyesítés céljából"kérhető...


Ez az amikor vagy házasság után, vagy élettársi kapcsolat miatt a magyar állampolgáron keresztül kéri meg a tartózkodás jogát.
Ilyenkor vagy a magyar állampolgárnak kell anyagi fedezetet (munkát és fizetést) bemutatni, mint eltartó, ami meg kell hogy haladja a mindenkori öregségi nyugdíj kétszeresét egy hónapra (mostani öregségi nyugdíj 28.500ft ) vagy öneltartó lehet, nem utolsó sorban TB által kiadott teljes körű egészségbiztosításra való jogosultságot igazoló nyilatkozat (ami egy hónapra 39 000ft) és előre 6 hónapot ki kell fizetni hogy megírják ezt a papírt.Ezen felül még ha van megtakarítás vagy bankban pénz, azt be kell mutatni.

A másik fajta a "Munkavállalás céljából" kérhető...


Itt az a fontos, hogy tudd igazolni hogy a munkáltató aki adja a külföldi állampolgárnak a munkát, szándéknyilatkozatot írjon, hogy "X Y-t, ezen és ezen a helyen, ennyi óraszámban, ennyi bérért alkalmazni szándékozom..."blabla...
Ezek mellett ugye, addig biztosítottnak kell lennie amíg nem kezd el dolgozni és a munkáltató be nem jelenti, onnantól kezdve a TB-t a munkáltató fizeti neki. Na és persze itt is bankszála kivonat, esetleg megtakarítás bemutatása ajánlott. Nos, ez a 2 lehetséges lépés van.

Hozzá kell tennem, én nem tudtam arról hogy van ez a második kiadás is. Vagyis tudtam hogy lehet kérni munkavállalás céljából is.
Azt mondta nekünk az ügyvéd, jobban tennénk hogyha most a fellebbezést nem adnánk be, mert biztos benne hogy szintén elutasítják...Akkor viszont kitiltják az országból. Ki számolta nekünk hogy mennyi pénznek kellene lennie kb. ahhoz hogy öneltartó lehessen. Ehhez közel 2 millió Ft-nak megfelelő összeget kellene bemutatnia. Annyink pedig sajnos még közelítve sincs.

Mivel a vízumot meghosszabbították dec. 14ig, addig van időnk munka után nézni, ami úgy néz ki az ügyvéd segítségével sikerül is. :) Török tolmács lesz a párom egy cégnél.

Ezek után kicsit megnyugodtunk, bementünk a BÁH-ba, hogy elmondjuk nem adunk be fellebbezést és hogy munkavállalásit szeretnénk majd, mondják el ehhez milyen papírok kellenek.

Azt mondta az ügyintézőnk, hogy mivel házasok vagyunk, így ez nem lehetséges, ne kérdezzétek miért , talán törvénybe ütközik.
Nem tudom...
De azt mondta úgy meg lehet csinálni hogy, egy újabb tartózkodási kártya iránti kérelmet adunk be és azokhoz csatoljuk a munkáltató szándéknyilatkozatát. Na és persze az elmaradhatatlan bankszámla kivonatot....

Mindent összevetve, ha ezt tudom , és a bevándorlási hivatalban elmondják nekem, akkor már megspóroltunk volna egy elutasítást, rengeteg pénzt, na és persze időt is.....Na de ez van.


Most minden kezdődik előröl...
Egy új kártya igénylése. Amire van 2 hetünk.

Apropó, még mielőtt elfelejtem, bent voltunk a Munkaügyi Központba megkérdezni hogy kell-e neki munkavállalási engedély ahhoz hogy dolgozhasson.
Azt mondták nem kell, mivel már a férjem. Ugyan úgy lehet alkalmazni mint egy magyar állampolgárt, csak bejelenteni kell és adókártyát kell elintézni. Ezt is jó ha tudjátok.

Nos itt tartunk most.
Egyenlőre reménykedünk hogy nincs veszve a dolog. :)
Ez is bizonyítja hogy van kiút az alagútból :)
CSAK LÉGY MINDIG POZITÍV!!!

Még az utolsó pillanatokban is,
mert a REMÉNY HAL MEG UTOLJÁRA! :))

Ma nagyon finomat sütöttem ,Ayrant csináltam és Gözleme-t próbáltam ami elég jól sikerült :) Mai menü: Magyar Ayran, Magyar Gözleme.
Ezzel búcsúzom mára, AFIYET OLSUN! :)


Ígérem jövök még :) Üdv, Nushe voltam

8 megjegyzés:

Zitus írta...

Szia Nushe!
Jaj annyira örülök, hogy rátaláltam a blogodra, olyan sok szép dolgot olvastam nálad, és olyan jó látni, hogy tűzőn-vízen át szeretitek egymást, és kitartotok egymás mellett! Az én párom is török származású, szóval teljesen ismerős ez az egész forgatag, amit elragadott téged is magával!
További sok boldogságot kívánok nektek, kitartás még amíg a papírokkal kapcsolatos hercehurca tart! Én nagyon drukkolok!
ui: szuper a csoport fészbúkon, bár még nem léptem be, de megmutattam a páromnak, és neki is nagyon tetszik, lehetne tartani időnként összejövetelt, nem gondolod? :)

Üdv, Zita

Névtelen írta...

Sziia:) egy kis segítségre lenne szükségem! és te ebben tudnál segíteni. hol tudnék veled kapcsolatba lépni? esetleg e-mail? megköszönném:)puszi.!

Unknown írta...

Szia kedves névtelen :)

A blogon a leirásnál fel van tüntetve az email cimem ott elérhetsz. De itt is leirhatom :)
: E-mail cimem : nushekahh@hotmail.com

Irj ide ;) üdv, Nushe

Petra írta...

A gözlemeröl mindig az egei tengeri nyaralasunk jut az eszembe. Minden nap ezt reggeliztük a parton, ahol egy fejkendös nenike gyurta a friss tesztat... nyamm..

Névtelen írta...

jaj de csöpögő nyálas blog.

Unknown írta...

Köszönöm a meglátásod megosztását velünk kedves "nem vállalom fel kivagyok" idegen :)
A jövöben igérem dolgozom az ügyön és kevésbé leszek csöpögős :D
Üdv, a csöpögős Nushe :D

Névtelen írta...

Rudolf János ( Miskolc - Ómassa). Így már okosabb lettél? ♥-ezeket nyugodtan kihagyhatod.

Unknown írta...

Rendben. Köszönöm Rudolf az észrevételt, dolgozni fogok az ügyön.
Üdv, Nushe